tiistai 4. tammikuuta 2011

Mikä on nuppupeitto ja miten se ommellaan?

Nuppupeitto on pieni keskoselle tai tehohoitoa saavalle vauvalle sairaalasta lahjoitettava peitto. Peiton vauva saa kotiuduttuaan mukaansa. Nuppupeitto lämmittää vauvaa ja toisaalta jää vanhemmille ja lapselle mukavaksi muistoksi elämän alkutaipaleesta. Nuppupeittoja kerää ja lahjoittaa ympäri Suomea sairaaloihin nuppupeitto-yhdistys ry, joka on perustettu jo vuonna 2000. Yhdistys lahjoittaa lisäksi keskosille sukkia, pipoja ja tyynyjä, joilla voidaan tukea keskosten asentoa.

Nuppupeittohaasteen toteuttajana olen ollut yhteydessä nuppupeitto-yhdistys ry:n, josta sain luvan käyttää nuppupeitto-nimikettä. Yhdistys jatkaa mahdollisuuksiensa mukaan peittojen toimittamista L1B:lle vielä tämän erillisen haasteen jälkeenkin.OMPELUOHJEET:

- Peitto on kooltaan noin 40cm x 40cm - 50cm x 50 cm. Peiton ei kuitenkaan ole välttämätöntä olla neliön muotoinen.

- Peiton päälliosa ommellaan puuvillakankaasta joko tilkkutekniikalla tai vaihtoehtoisesti yhdestä kappaleesta.

- Peiton vuori ommellaan flanellista tai muusta pehmeästä kankaasta (mieluiten puuvillasta). Fleece on materiaalina turhan sähköistä.

- Kerrosten väliin voi lämmikkeeksi laittaa puuvilla-, polyesteri- tai sekoitevanua.
- Peittoa tikataan ainakin sen verran, että vanu pysyy pesussa paikoillaan.

- Peitto on voitava pestä 4o asteessa.

- Peiton materiaalit on hyvä esipestä ennen ompelua, mutta vanhempia ohjeistetaan myös pesemään peitto ennen vauvalle antamista.

- Peittoon ei saa ommella vauvaa vahingoittavia osia, kuten nappeja, paljetteja ym.

- Peittoon ei saa ommella liian paksuja saumoja eikä vinonauhalla kanttaamista suositella, koska reunoista tulee liian kovat.

- Tekniikka ja värit ovat vapaat. Kaikenlaiset peitot ilahduttavat ja lämmittävät saajaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti